Τρίτη 20 Δεκεμβρίου 2011

Μα γιατί δεν χάνω κιλα;



Ως συνέχεια της ανάρτησης “Μήπως φταίει ο μεταβολισμός μου” καλό είναι να αναφερθούν λόγοι που μπορεί να κάνουν δυσκολότερη την απώλεια βάρους σε ένα πρόγραμμα διατροφής, αφού τελικά δεν τίθεται θέμα μεταβολισμού:

1. Έχεις αλλάξει τα τρόφιμα που καταναλώνεις με πιο “υγιεινά”. Υπάρχει η πεποίθηση ότι τα “υγιεινά” τρόφιμα δεν έχουν όσες θερμίδες τα λιγότερα υγιεινά και τείνουμε να καταναλώνουμε μεγαλύτερες ποσότητες. Όμως αυτό απέχει πολύ από την πραγματικότητα. Φυσικά και είναι πολύ θετικό που αντί για σουβλάκι καταναλώνεις ντάκο για βραδινό, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι ο ντάκος θα έχει και λιγότερες θερμίδες αν δεν προσέξεις την ποσότητα. Η υγιεινή διατροφή δεν επιφέρει εξ ορισμού μείωση βάρους, για να γίνει αυτό απαιτείται μείωση της ημερήσιας πρόσληψης θερμίδων. Φυσικά στόχος είναι αυτά τα δύο να συνδυάζονται, δηλαδή η απώλεια βάρους να γίνεται μέσω υγιεινής διατροφής και αλλαγής παλαιότερων συνηθειών.

2. Ο οργανισμός μπορεί να αντιστέκεται στην απώλεια βάρους. Αυτό συμβαίνει ιδιαίτερα στις περιπτώσεις που η μείωση της ενεργειακής πρόσληψης είναι μεγάλη, ο οργανισμός αντιστέκεται στην  περίοδο αυτή της λιμοκτονίας και πέφτει ο μεταβολισμός με σκοπό την προστασία του σώματος από την μείωση του βάρους. Το ίδιο συμβαίνει σε μικρότερο βαθμό και όταν παραλείπονται γεύματα. Πρέπει να έχουμε πάντα στο μυαλό μας ότι το ανθρώπινο σώμα δεν είναι φτιαγμένο για να ζει στο σημερινό δυτικό κόσμο με την πληθώρα τροφών, αλλά στις συνθήκες διαβίωσης που ζούσε ο πρωτόγονος άνθρωπος. Στη δικιά του περίπτωση, μία μείωση της ημερήσιας ενεργειακής πρόσληψης σήμαινε πως  δεν υπάρχει πλέον διαθέσιμη τροφή και άρα ο οργανισμός έπρεπε να προστατέψει τις αποθήκες ενέργειάς του (κυρίως το λίπος δηλαδή) για να καταφέρει να επιβιώσει. Η λυση στο πρόβλημα αυτό είναι η αποφυγή περιοριστικών διαιτών, η επιμονή και η φυσική δραστηριότητα.

3. Η γυμναστική. Η προσπάθεια για απώλεια βάρους συχνά γίνεται και μέσω άσκησης σε συνδυασμό με τη διατροφή. Η άσκηση όμως μπορεί να αυξήσει τη μυική μάζα και άρα το σωματικό βάρος, καθώς οι νεοσχηματισμένοι μύες αποθηκεύονται μαζί με υδατάνθρακες και αρκετό νερό. Έτσι, η αύξηση της μυικής μάζας μπορεί να οδηγήσει σε ένα στάσιμο βάρος παρόλο που μειώνεται το σωματικό λίπος. Αυτό δεν σημαίνει όμως ότι θα πρέπει να σταματήσει η άσκηση, αλλά αντίθετα το αποτέλεσμα αυτό είναι παραπάνω από θεμιτό καθώς οι μύες αυξάνουν τις καύσεις του οργανισμού. Συνεχίζουμε λοιπόν την άσκηση, ενώ ταυτόχρονα με λιπομέτρηση ή με μέτρηση περιφερειών σώματος διακρίνουμε σε τι οφείλεται η στασιμότητα της ζυγαριάς.

4. Άλλοι παράγοντες όπως η υδάτωση, το υπόλειμμα του εντέρου κ.ά. μπορεί να “κρύψουν” τη μείωση του βάρους, όμως αυτό είναι συνήθως παροδικό.

5. Τέλος, αν αποκλειστούν οι παραπάνω εναλλακτικές, μία στασιμότητα στο βάρος παρ' όλη την μείωση της ενεργειακής πρόσληψης μπορεί να οφείλεται σε ορμονικές και άλλες διαταραχές (π.χ. ινσουλινοαντίσταση, διαταραχές θυρεοειδούς). 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...