Σάββατο 10 Μαρτίου 2012

ΔΙΑΙΤΑ ΜΕ ΒΑΣΗ ΤΗΝ ΟΜΑΔΑ ΑΙΜΑΤΟΣ



Άλλη μία γνωστή δίαιτα που έχει πάρει το φως της δημοσιότητας με πολλούς υποστηρικτές, μεταξύ τους “διαιτολόγοι” και διάσημα πρόσωπα. 

Τι ακριβώς είναι?

Η δίαιτα αυτή υποστηρίζει ότι ανάλογα με την ομάδα αίματος (Α, Β, ΑΒ και 0) ο οργανισμός αντιδρά διαφορετικά στις τροφές. Περιληπτικά οι τρόφες που επηρεάζουν το βάρος ανάλογα με την ομάδα αίματος είναι οι εξής:

Ομάδα ΑΒ
Τρόφιμα που «παχαίνουν»: κόκκινο κρέας, καλάμποκι, σιτάρι
Τρόφιμα που «αδυνατίζουν»: ψάρια, ανανάς, πράσινα λαχανικά
Ομάδα Α (χορτοφαγική)
Τρόφιμα που «παχαίνουν»: σιτάρι, γαλακτοκομικά, φασόλια
Τρόφιμα που «αδυνατίζουν»: σόγια, φυτικά ελαια, ανανάς
Ομάδα Β (πολλά γαλακτοκομικά)
Τρόφιμα που «παχαίνουν»: καλαμπόκι, σιτάρι, φακές, σουσάμι, φιστίκια
Τρόφιμα που «αδυνατίζουν»: κρέας και πράσινα λαχανικά
Ομάδα 0 (κρεατοφαγία)
 Τρόφιμα που «παχαίνουν»: σιτάρι, καλαμπόκι, λάχανο, όσπρια
Τρόφιμα που «αδυνατίζουν»: ψάρια, κόκκινο κρέας, μπρόκολο και σπανάκι

Η θεωρία στην οποία βασίζεται η δίαιτα αυτή είναι ότι οι λεκτίνες, μόρια που υπάρχουν στα περισσότερα φυτικά τρόφιμα και ειδικά στα όσπρια, έχουν διαφορετική δράση όταν έρχονται σε επαφή με τα διαφορετικά αντιγόνα του αίματος, δηλαδή τις διαφορετικές ομάδες αίματος. Η υποτιθέμενη αυτή δράση περιλαμβάνει την συγκόλληση αιμοσφαιρίων μιας συγκεκριμένης περιοχής με αποτέλεσμα να εμποδίζεται ο μεταβολισμός των τροφών, η πέψη, η λειτουργία του θυρεοειδούς και η ορμονική ισορροπία.

Δεν βγάζει και πολύ νόημα, έτσι δεν είναι?

Καταρχήν, η θεωρία στην οποία βασίζεται δεν ευσταθεί. Οι λεκτίνες δεν είναι τόσο επικίνδυνες καθώς ο οργανισμός μας μπορεί και αμύνεται προς αυτές χρόνια τώρα και ενώ η περιεκτικότητα τους στα ωμά όσπρια είναι μεγάλη, με το μούλιασμα και το βράσιμο μειώνεται δραστικά.

Επιπλέον, σκεφτείτε τι προβλήματα υγείας θα είχαμε όλοι εμεις που δεν ακολουθούμε δίαιτα με βάση την ομάδα αίματός μας. Ή τι θα συνέβαινε σε πληθυσμούς που ακολουθούν διατροφές με ελάχιστα συστατικά (π.χ. χυλός, σιτάρι, ρύζι). Αν πραγματικά οι λεκτίνες προκαλούσαν συγκόλληση των αιμοσφαιρίων (ακούγεται τρομακτικό!), θα είχαμε ξαφνικούς θανάτους μετά από την κατανάλωση ενός πιάτου με όσπρια…

Δεν υπάρχει καμία επιστημονική βάση για τη δίαιτα, ούτε αξιόλογες μελέτες που να αποδεικνύουν την εγκυρότητά της. Έχει αποτελέσματα, γιατί, όπως και το τεστ δυσανεξίας που αναλύεται εδώ, αποκλείει από τη διατροφή ολόκληρες ομάδες τροφίμων και άρα μειώνει τη συνολική ενεργειακή πρόσληψη και υπάρχει απώλεια βάρους.

Δεν υπάρχει λόγος λοιπόν για την τήρηση λοιπόν μιας στερητικής δίαιτας αποκλεισμού τροφίμων, μία δίαιτα βασισμένη στα Μεσογειακά πρότυπα με ποικιλία τροφών όλων των ομάδων είναι αυτή που φαίνεται να βοηθάει στην απώλεια βάρους και στην καλή υγεία.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...