Τρίτη 19 Μαρτίου 2013

Διατροφή στο θηλασμό


Αρχίζοντας, θα πρέπει να τονιστεί ότι ο μητρικός θηλασμός είναι πάρα πολύ σημαντικός και έχει πολλά οφέλη τόσο για το νεογνό, όσο και για τη μητέρα. Επίσης, η συντριπτική πλειοψηφία των γυναικών μπορεί να θηλάσει. Αυτό όμως δεν συμβαίνει λόγω έλλειψης ενημέρωσης και υποστήριξης

Ας πάμε τώρα στα διατροφικά, τι χρειάζεται να προσέχει στη διατροφή της μία γυναίκα κατά τη διάρκεια του θηλασμού?

  1. Ενέργεια, δηλαδή θερμίδες. Οι μεταβολικές ανάγκες της γυναίκας που θηλάζει αυξάνονται κατά 450-750 θερμίδες ημερησίως. Τι σημαίνει αυτό? Ό,τι μία γυναίκα που θηλάζει "καίει" περισσότερο και αυτό μπορεί να λειτουργήσει πολύ βοηθητικά για την απώλεια των κιλών της εγκυμοσύνης!
  2. Πρωτεΐνη. Η γυναίκα που θηλάζει έχει αυξημένες ανάγκες σε πρωτεΐνη, χωρίς όμως αυτό να σημαίνει ότι πρέπει να γίνονται υπερβολές. Βεβαιωθείτε ότι η διατροφή σας είναι πλήρης σε πρωτεΐνη καταναλώνοντας καθημερινά κάποια επιλογή πρωτεΐνης, όπως κρέας, πουλερικά, ψάρια, όσπρια και τυρί.
  3. Υγρα. Για να γίνει σωστά η παραγωγή γάλακτος, θα πρέπει να υπάρχει αφθονία υγρών στο σώμα. Δεν αναφερόμαστε σε υπερβολική πρόσληψη υγρών, αλλά στη διατήρηση μίας φυσιολογικής υδάτωσης. Δηλαδή, κατά τη διάρκεια του θηλασμού, η γυναίκα θα πρέπει να πίνει νερό όταν διψάει, να μην το στερείτε και να ελέγχει τα επίπεδα υδάτωσης με τον πλέον απλό τρόπο, που είναι ο έλεγχος του χρώματος των ούρων. Στόχος είναι τα ούρα να έχουν ανοιχτό χρώμα, ενώ τα σκουρόχρωμα ούρα αποτελούν δείκτη αφυδάτωσης.
  4. Καφεϊνη. Δεν υπάρχει λόγος για πλήρη αποκλεισμό της καφεΐνης, αλλά καλό είναι να αποφεύγεται η κατανάλωση πάνω από 2-3 φλιτζάνια καφέ ημερησίως, καθώς ενδέχεται να προκαλέσει πρόβλημα στον ύπνο του μωρού και ανησυχία.
  5. Αλκοόλ. Η συστηματική κατανάλωση αλκοόλ θα πρέπει να αποφεύγεται, ενώ η κατανάλωση μικρής ποσότητας αλκοόλ περιστασιακά δεν φαίνεται να έχει κάποια επίδραση στο μωρό, αρκεί να μην θηλάζεται για 2 ώρες μετά την κατανάλωσή του.
  6. ω-3 λιπαρά οξέα. Τα ω-3 λιπαρά οξέα μπορούν να βοηθήσουν στην γνωσιακή ανάπτυξη του παιδιού, όμως τα ψάρια είναι συχνά πηγή υδράργυρου. Επιλέξτε ψάρια με μικρή περιεκτικότητα σε υδράργυρο και υψηλή περιεκτικότητα σε ω-3. 
  7. Μικροθρεπτικά συστατικά. Η περιεκτικότητα του μητρικού γάλακτος σε ασβέστιο κ σίδηρο μπορεί να μην είναι επαρκής μόνο σε περιπτώσεις υποσιτισμού της μητέρας. Όμως για να διατηρηθούν και οι αποθήκες της μητέρας είναι θεμιτό η διατροφή της να είναι πλήρης σε ασβέστιο, σίδηρο αλλά και όλα τα μικροθρεπτικά συστατικά. Η λήψη πολυβιταμινούχου συμπληρώματος δεν είναι απαραίτητη, όταν η διατροφή είναι πλήρης, παρά μόνο στις περιπτώσεις που η μητέρα είναι χορτοφάγος, όπου και χρειάζεται συμπλήρωμα βιταμίνης Β12.
  8. Κάπνισμα. Συστήνεται η διακοπή του καπνίσματος κατά το θηλασμό. Δείτε το σαν ευκαιρία να απαλλαγείτε για πάντα από αυτή την κακή συνήθεια. Η λήψη ναρκωτικών απαγορεύεται στο θηλασμό.
  9. Οι περιοριστικές δίαιτες δεν συστήνονται σε καμία περίπτωση κατά τη διάρκεια του θηλασμού. Η νέα μητέρα πρέπει να τρώει πλήρη γεύματα και ποικιλία τροφίμων, ενώ η απώλεια βάρους θα γίνει αργά και με σωστό τρόπο λόγω και του αυξημένου μεταβολισμού. Έρευνες δείχνουν ότι μια απώλεια βάρους της τάξεως του 0,5-1 κιλό/ εβδομάδα είναι ασφαλής.
  10. Συγκεκριμένα φαγητά. Ενδέχεται το μωρό να είναι ευερέθιστο ή να έχει γαστρεντερικές ενοχλήσεις μετά από την κατανάλωση κάποιου φαγητού από την μητέρα. Αυτό αποτελεί είτε αλλεργική αντίδραση είτε κάποια ενόχληση από το γαστρεντερικό. Τα φαγητά που είναι συνήθως υπεύθυνα είναι το αγελαδινό γάλα, τα φυστίκια, τα αυγά, τα πικάντικα φαγητά, τα όσπρια, η σόγια, τα ψάρια, το κρεμμύδι κ.ά. Κρατήστε ημερολόγιο, εντοπίστε το τρόφιμο που ενοχλεί το μωρό σας και συμβουλευτείτε το γιατρό σας.


Κλείνοντας, κάθε νέα μητέρα πρέπει να γνωρίζει ότι το μητρικό γάλα είναι θρεπτικότερο από οποιαδήποτε φόρμουλα. Το μόνο συμολήρωμα που χρειάζονται τα μωρά που θηλάζουν είναι βιταμίνη D. Ακόμη, τα μωρά που θηλάζουν έχουν καλύτερο ανοσοποιητικό σύστημα, μικρότερη πιθανότητα για εμφάνιση πολλών ασθενειών και γενικά καλύτερη υγεία από αυτά που δεν θηλάζουν. Ενώ, η διαδικασία του θηλασμού έχει και άλλα ψυχολογικά, μέσω του δεσίματος με το βρέφος, αλλά και οικονομικά οφέλη, αφού, ιδιαίτερα στις μέρες μας, τα έξοδα για την αγορά βρεφικού γάλακτος είναι υπολογίσιμα για την οικογένεια. Τέλος, ο θηλασμός είναι πιο πρακτικός και εύκολος σε σχέση με την παροχή "ξένου" γάλακτος αν αναλογιστεί κανείς τις διαδικασίες αποστείρωσης και παρασκευής του βρεφικού γάλακτος.

Γι' αυτό λοιπόν νέες μανούλες προσέξτε τη διατροφή σας, ζητήστε βοήθεια για το πως να θηλάσετε και θεωρείστε το θηλασμό το πρώτο και ένα από τα σημαντικότερα δώρα που θα κάνετε ποτέ στο παιδί σας! 





Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...