Τετάρτη 27 Μαρτίου 2013

Τι να φάω και τι κάνω στο hangover?


Βγήκες, ήπιες, θυμάσαι τα μισά απο χθες αλλά ξυπνάς με ένα τρομερό πονοκέφαλο, μία ανακατωσούρα και καθόλου δύναμη και ενέργεια να κάνεις ο,τιδήποτε. Hangover καλωσήρθες! Τι να κάνω τώρα? Τι να φάω?

Δυστυχώς, οι γνωστές συμβούλες για πικρό καφέ, λεμόνι, τσάι ή οτιδήποτε άλλο δεν έχουν επιστημονική βάση και δεν έχουν αποδειχτεί ερευνητικά. Τι μπορεί να μας βοηθήσει λοιπόν?

  1. Νίκησε την αφυδάτωση. Μετά την κατανάλωση μεγάλης ποσότητας αλκοόλ, επέρχεται τις περισσότερες φορές αφυδάτωση. Πιες όσο νερό πιστεύεις ότι είναι αρκετό.
  2. Φάε υδατάνθρακες. Προτίμησε κάποιο σνακ με υδατάνθρακες που θα επαναφέρει τη γλυκόζη σου σε φυσιολογικά όρια και θα ηρεμήσει το στομάχι σου. Φρυγανιές, κρακεράκια ή ένα τοστ αποτελούν απλές λύσεις. 
  3. Μην πιεις άλλο αλκοόλ. Μπορεί να λένε ότι "το μυστικό για να μην πάθεις hangover είναι να μείνεις μεθυσμένος", αλλά η κατανάλωση αλκοόλ την επόμενη μέρα θα σε κάνει με μαθηματική ακρίβεια να αισθανθείς χειρότερα.
  4. Δώσε χρόνο στον εαυτό σου. Δεν θα αισθανθείς καλύτερα από τη μία στιγμή στην άλλη, πάρε ένα παυσίπονο για τον πονοκέφαλο, ξάπλωσε κ αν μπορείς κοιμήσου. Μετά την πάροδο μερικών ωρών ο οργανισμός σου θα έχει επανέλθει! Βέλτιστα απέφυγε να δουλέψεις και να οδηγήσεις, φαίνεται πως οι ικανότητες σου σε αυτή την κατάσταση είναι μειωμένες.
  5. Θυμήσου το πως είσαι σήμερα την επόμενη φορά που θα μπεις στον πειρασμό να πιεις λίγο παραπάνω. Όπως στα περισσότερα πράγματα, έτσι κ στο hangover η καλύτερη θεραπεία είναι η πρόληψη
Πως μπορείς να αποφύγεις το hangover? Πρώτα από όλα, ρόλο παίζει η ποσότητα, μην πίνεις δηλαδή περισσότερο από όσο μπορείς να "αντέξεις". Ακόμα, η κατανάλωση φαγητού πριν και κατά τη διάρκεια της λήψης αλκοόλ, η παράλληλη κατανάλωση νερού και η προτίμηση σε ποτά ανοιχτόχρωμα, όπως το τζιν ή η βότκα φαίνεται να μειώνουν το κίνδυνο για hangover.  



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...